ПОГЛАВЈЕ 3

ПОДГОТВИ СЕ ЗА НЕПОЗНАТОТО

Еве ги и нив! Тие го изразија својот интерес да учествуваат во СНС активност, иако малку знаат за тоа како точно функционира. Па, како би ги вклучиле во процесот? Без грижи! Постојат неколку чекори што треба да се направат:

  • Вклучувањето е клуч!– Никој не сака да ги учи здодевните правила, да му објаснуваат сложени процедури и да мора да се придржува без право на збор. Овој процес вообичаено ги тера луѓето да го губат интересот и мотивацијата – а ние дефинитивно не го сакаме ова! Време е вие да го направите токму спротивното! Вклучете ги во процесот и направете ги дел од него! Одржете отворена дискусија, замолете ги да го споделат своето мислење за вашите планови, заеднички направете прилагодувања за да одговараат на нивните потреби. Ако ги имате покрај себе, не само што ќе ги заинтригирате и ќе создадете чувство за тим, туку и ќе ви помогне да разберете што им треба и како можете да го остварите тоа. Замолете ги да ги споделат своите очекувања и стравови, искористете го времето јасно да им ги објасните целите на активноста. На крајот на денот, не заборавајте дека тие се родители/старатели на вашите млади спортисти и тие исто така можат да споделат со вас важни информации за нив што би можеле да ве донесе неколку чекори поблиску до успешно СНС патување!

  • Научи ги родителите/стрателите за НФО – Несомнено, овој вид на спортски активности се многу подалеку од формалните пристапи – напротив, тие го прифаќаат и промовираат искуственото учење преку методи на неформално образование. Сепак, треба да имате на ум дека најверојатно родителите/старателите нема да имаат поим за концептот на НФО – тие имаат свои работни места, тие се родители/старатели кои поставуваат правила и очекуваат нивните деца да ги почитуваат, тие се малку тешки во процесот на учење. . Научете ги како да го прават тоа! НФО е сосема нов свет и колку повеќе ги запознавате, толку подобро ги подготвувате да се приклучат на вашата СНС активност со полна сила, да уживаат во неа и да извлечат максимум од неа. Доколку сакате дополнителна поддршка за тоа како да користите методи на неформално образование во и преку спортот, погледнете ја платформата развиена во рамките на проектот „IN/ThROugh – моќ на меѓусекторска синергија помеѓу образованието и спортот“! 

    • Чекор по чекор – Треба да земете во предвид дека сето ова е сосема нов свет за родителите/старателите и дека има информации што треба да ги обработат. И тоа МОЖЕ да биде застрашувачко. Наместо да ги туркате да се вклучат премногу уште од самиот почеток, подобро е постепено да ги вклучите во процесот. Претпочитајте да започнете со помали и помалку комплицирани задачи за да имате некој примарен резултат од тоа. Чекор по чекор вклучете ги во понапорни задачи, доделете им одредени одговорности, замолете ги да учествуваат поактивно и да го следат овој процес се додека се чувствуваат удобно и опуштено да го прават тоа. На сите ни треба време да се приспособиме на што било ново и водењето на  возрасните членови чекор по чекор и со свое темпо ќе им овозможи повеќе да уживаат во процесот и полесно да го прифатат.

    Тоа е тоа! Имате се што ви треба за да се справите со предизвиците на СНС активностите во однос на возрасните и нивното воведување во СНС. Сега кога добивте одредена теоретска позадина, ајде да истражиме неколку конкретни идеи што можете да ги користите во реалниот живот!