Поглавје 2

ТАЈНИ НА УСПЕШНА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА

Вашиот настан започна! Но, дали вашата работа сега е завршена? Дали следењето на сценариото на вашиот настан е единствената грижа што треба да ја имате од сега па натаму? Па…не би рекле така! Спроведувањето на вашата активност во реалниот живот може да донесе неколку предизвици кои можат да ги тестираат вашите нерви, вашата самодоверба и вашата ладнокрвност. Опуштете се! Тоа е сосема нормално и има неколку начини да ги ограничите ризиците и да ви помогне да успеете. Погледни:

  • изгради доверба – Како што споменавме претходно, справувањето со овие различни возрасни групи со посебен однос што ги поврзува, понекогаш може да биде доста предизвикувачки. Особено што возрасните се ставени во играта. На крајот на денот… тие се возрасни со свои личности и навики, можеби со чувство на непријатност бдејќи се нови во ова и без авторитативни навики кон децата како членови на тимот! Како треба да се справите со ова? Па…довербата е единственото решение! Треба да се погрижите членовите на тимот да си веруваат еден на друг, но и да ви веруваат како лидер на процесот! Создадете сигурна средина каде што секој ќе се чувствува добредојден и сигурен, и удобно да го споделат своето мислење и да го слушнат нивниот глас, без оглед на возраста и улогите во реалниот живот. Направете доверба во процесот сам по себе и сè ќе биде полесно! Верувајте ни!! 🙂

  • Внимавајте & видете го она што не е очигледно – Понекогаш ризиците не се толку очигледни, туку демнат под наводно невини однесувања, зборови, постапки. А кога зборуваме за возрасни, тогаш ова може да биде лесна задача за нив против вашата послаба целна група – децата. Она што треба да го направите како лидер на тимот и како одговорен човек е постојано да го одржувате вашето внимание на високо ниво и да ги забележувате деталите, малите нешта што може да направат непријатност, притисок, провокација, повлекување, страв – сè што би можело да го стави СНС во опасност и го уништи.

  • Биди подготвен да се прилагодишплан Б е твој пријател!– Кој може да гарантира дека се ќе оди според планот? Дали вашите целни групи непречено соработуваат и подеднакво уживаат во процесот без никакви пречки? Дали вашата структура не е само ефикасна, туку и целосно одговара на личностите, потребите и очекувањата на членовите на вашиот тим? Па…никој! Не паничете! Се сеќавате што зборувавме за добра подготовка? Ова е местото каде што ќе го соберете она што сте го засадиле! Бидете подготвени да се приспособите на какви било неочекувани околности, користете го вашиот план Б, бидете флексибилни и слушајте! Слушајте што вашата група треба да каже и прилагодете се на новиот сет!

  • РефлктирајЕвалуирајПодобри – Велат дека да имате непријателот на доброто е добро! И тие се во право! Сепак, како би знаеле што тргнало наопаку или не е во ред? Со размислување, се разбира! Одвојте малку време да размислите за сè што се случило и да ги нагласите позитивните и негативните работи што се случиле. Вклучете ги членовите на вашиот СНС тим во процесот. Дајте им време да се изразат и да го опишат своето искуство – и децата и возрасните! Соберете ги сите повратни информации и размислете за тоа повторно. Можете ли да промените нешто во вашиот следна СНС активност? Што можете да подобрите? Како можете да ги избегнете незгодните делови? Станете подобри со тоа што ќе ги признаете вашите „победи“ и ќе ги прифатите вашите „порази“”!

Ако ги следите овие златни правила…тогаш нема многу за размислување! О! Почекајте малку… Што е со вклучување родители/старатели во играта? О, тие возрасни …